sobota, 13. marec 2010

Staranje- povdarjanje željenega, (Ageing)

Staranje v življenju prinaša nove izkušnje in kvalitete. Vidik staranja je predvsem zorenje, tudi na osebnostnem področju. Staranje konjaka lahko razlagamo kot zorenje in poudarjanje želenih lastnosti te pijače. Enako kot za konjak je tudi za zorenje osebnosti pomembno okolje. Prijetno okolje človeku daje možnosti za zdrav duševni in telesni razvoj. Človek v primernem okolju razvija predvsem želene, pozitivne lastnosti. Ravno tako je za pridobitev želenih lastnosti pri konjaku potrebno primerno okolje. Pomembna pa je tudi stalna skrb strokovnjakov ali staršev konjaka, ki ga pripeljejo na želen nivo kakovosti in so ga potem pripravljeni ponuditi vsakemu.

Staranje konjaka je ena pomembnih faz v pridelavi te pijače. Po opravljeni destilaciji in ločevanju frakcij destilata za staranje izberejo le najboljše in najprimernejše za staranje, to je srce (coeur).

Skladiščenje in zore­nje, ki poteka v hrastovih sodih. Delajo jih iz hrastovine, ki raste v gozdovih Limousin. Značilno za ta les je, da ima večje pore, skozi katere prihaja v sod ravno prav zraka, čreslovina in tanin pa oddajata konjaku svojo barvo in okus ter značilno aromo. V novih sodih je

ko­njak manj časa, v starejših pa leži dlje. Sodi so pred uporabo z notranje strani ožgani z ognjem, kar dodatno prispeva k značilnim aromam konjaka (http://www.afi3.com/portal/index.php?cid=60&id=33&cmd=readarticle 13. 3. 2010).

Zelo pomembni so tudi naslednje okoliščine, ki vplivajo na kvaliteto v času zorenja. Naravna vlažnost kleti, v katerih so shranjeni sodi, ima vpliv na izparevanje in je eden od odločilnih dejavnikov v procesu staranja. Ko so vlažnost, suhost in temperature v ravnovesju, duh postane mehak in harmoničen. Ta razvoj v procesu staranja, je sestavljen iz treh osnovnih fazah: ekstrakcija, hidroliza in oksidacija (http://www.cognac.fr/cognac/_en/2_cognac/index.aspx?page=vieillissement 13.3.2010).

Med staranjem konjak oblikujejo in mu dokončno vdahnejo dušo. Prilagoditi je potrebno stopnjo alkohola in poiskati primeren odtenek barve. Slednja postopka sta delo staršev oz. največjih mojstrov kleti, kletarskih mojstrov, degustatorjev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar