petek, 12. marec 2010

Kralj salonov – pridelava konjaka (destilacija)

Po uvodnem razmišljanju in prebiranju gradiva je konjak (cognac) res nekaj posebnega. Že sam postopek pridelave surovin je zahteven. Vrsta grozdja je natančno določena. Primerne sorte so bele sorte; Ugni Blanc, Folle Blanche ali Colombard grozdja (http://en.wikipedia.org/wiki/Cognac_(drink) 12. 3. 2010). Pridelovalci in odkupovalci le tega pa skrbno spremljajo potek pridelave grozdja. Le to mora biti primerne kvalitete za nadaljnjo uporabo. Takšna doslednost je potrebna za pridelavo najboljših vrst konjaka,ne tistih cenenih, ki jih je mogoče z malo znanja in idejami pridelati nekontrolirano in po veliko krajšem in verjetno tudi cenejšem postopku.
Destilacija osnove za pridobitev konjaka je kompleksen proces in zahteva upoštevanje tako tehničnih kot tudi tradicionalnih pravil. Kot že rečeno se konjak pridobiva iz vina belega grozdja zgoraj opisanih vrst.
Destilacija poteka v več fazah. Vino najprej ogrejejo na približno 60 stopinj C, nato dvakrat destilirajo po metodi pot - still. Ob prvi destilaciji ima srednja frakcija vinskega destilata, ki je brez neprijetnega vonja, od 25 do 30 vol. odstotkov alkohola, začetne in zadnje faze destilacije pa zaradi neprijetnega vonja ne uporabijo. Za drugo destilacijo pride v poštev le srednji del, pri katerem znova dobijo prvenec, ki mu pravijo tete (glava), srednji del, ki mu pravijo coeur (srce), in zadnji del, ki mu pravijo queue (rep). Srce vsebuje med 60 in 70 vol. odstot¬kov alkohola, je prozoren in po kakovosti najboljši (http://www.afi3.com/portal/index.php?cid=60&id=33&cmd=readarticle 12. 3. 2010).


Na frakcije razdeljene produkte destilacije, tako pridelovalci konjaka uporabijo za različne vrste kakovostno in cenovno vrednotenih konjakov. Primerjava s pridobivanjem pijač, destilatov vina na našem področju in pridelavo konjaka ni primerna.



Obstajajo le najboljši. Pomemben je okus in druga občutenje posameznika. Zato tudi v tem primeru dovolimo posamezniku ocenjevati zaužito.

Natančen pogled postopkov destilacije si lahko ogledate na http://www.cognac.fr/cognac/_en/modules/cognac_distillation/loader.html

2 komentarja:

  1. Tine, lepo nadaljuješ s pisanjem bloga..... Meni se zdi zelo dobro.....si že ta pravi blogger kot Jonas Ž......

    OdgovoriIzbriši
  2. ne bi bilo slabo nastudirat tale postopek destilacije - da ne bomo samo slivovke pili ...

    OdgovoriIzbriši