sobota, 13. marec 2010

Uživati okus konjaka


V predhodnih prispevkih sem se dotaknil po mojem mnenju verjetno boj zahtevnih faz predelave baze im pridelave konjaka.

Med obiranjem grozdja in postrežbo oziroma serviranjem konjaka se zgodi mnogo, večini uporabnikov skritih opravil in akcij mojstrov pridelave žlahtne pijače.

Ponuditi konjak. To izziv in tudi vprašanje, ki zajema poznavanje mnogih okoliščin. Med pomembni štejem vsaj ti dve:
- priložnost, ali je konjak primeren za vsako priložnost,
- način ponudbe oziroma serviranja, kako ponuditi pijačo?

Brendi svetovne kakovosti, kot je konjak, je najplemenitejši izmed alkoholnih pijač, zato ga ne moremo kar piti, ampak ga raje doživljamo in okušamo. Čistega natočimo v prozoren kristalen kozarec oblike Napoleon ali tulip ter uživamo ob počasnem sproščanju kompleksne cvetice. Konjak je postal tudi sestavni del mnogih receptur klasičnih koktajlov. Ne glede na to na kakšen način si boste omislili svoj ko¬njak, je njegova kakovost zagotovilo za enkraten okus in doživetje (http://www.afi3.com/portal/index.php?cid=60&id=33&cmd=readarticle 13. 3. 2010).


Pa ne pozabimo, zdravje je eno! Primerna doza užitkov pa lahko krepi tako duševno kot tudi telesno zdravje. Bodimo zmerni in privoščimo svojim bližnjim le najboljše. Tako bomo zagotovo poskrbeli tudi zase.


Okušati in uživati kvaliteto pravega konjaka je lahko prijetna izkušnja, za katero pa avtor prispevka ne prevzema jamstva.

»Ministrstvo za zdravje opozarja, prekomerno uživanje alkohola škoduje!«

Staranje- povdarjanje željenega, (Ageing)

Staranje v življenju prinaša nove izkušnje in kvalitete. Vidik staranja je predvsem zorenje, tudi na osebnostnem področju. Staranje konjaka lahko razlagamo kot zorenje in poudarjanje želenih lastnosti te pijače. Enako kot za konjak je tudi za zorenje osebnosti pomembno okolje. Prijetno okolje človeku daje možnosti za zdrav duševni in telesni razvoj. Človek v primernem okolju razvija predvsem želene, pozitivne lastnosti. Ravno tako je za pridobitev želenih lastnosti pri konjaku potrebno primerno okolje. Pomembna pa je tudi stalna skrb strokovnjakov ali staršev konjaka, ki ga pripeljejo na želen nivo kakovosti in so ga potem pripravljeni ponuditi vsakemu.

Staranje konjaka je ena pomembnih faz v pridelavi te pijače. Po opravljeni destilaciji in ločevanju frakcij destilata za staranje izberejo le najboljše in najprimernejše za staranje, to je srce (coeur).

Skladiščenje in zore­nje, ki poteka v hrastovih sodih. Delajo jih iz hrastovine, ki raste v gozdovih Limousin. Značilno za ta les je, da ima večje pore, skozi katere prihaja v sod ravno prav zraka, čreslovina in tanin pa oddajata konjaku svojo barvo in okus ter značilno aromo. V novih sodih je

ko­njak manj časa, v starejših pa leži dlje. Sodi so pred uporabo z notranje strani ožgani z ognjem, kar dodatno prispeva k značilnim aromam konjaka (http://www.afi3.com/portal/index.php?cid=60&id=33&cmd=readarticle 13. 3. 2010).

Zelo pomembni so tudi naslednje okoliščine, ki vplivajo na kvaliteto v času zorenja. Naravna vlažnost kleti, v katerih so shranjeni sodi, ima vpliv na izparevanje in je eden od odločilnih dejavnikov v procesu staranja. Ko so vlažnost, suhost in temperature v ravnovesju, duh postane mehak in harmoničen. Ta razvoj v procesu staranja, je sestavljen iz treh osnovnih fazah: ekstrakcija, hidroliza in oksidacija (http://www.cognac.fr/cognac/_en/2_cognac/index.aspx?page=vieillissement 13.3.2010).

Med staranjem konjak oblikujejo in mu dokončno vdahnejo dušo. Prilagoditi je potrebno stopnjo alkohola in poiskati primeren odtenek barve. Slednja postopka sta delo staršev oz. največjih mojstrov kleti, kletarskih mojstrov, degustatorjev.

petek, 12. marec 2010

Kralj salonov – pridelava konjaka (destilacija)

Po uvodnem razmišljanju in prebiranju gradiva je konjak (cognac) res nekaj posebnega. Že sam postopek pridelave surovin je zahteven. Vrsta grozdja je natančno določena. Primerne sorte so bele sorte; Ugni Blanc, Folle Blanche ali Colombard grozdja (http://en.wikipedia.org/wiki/Cognac_(drink) 12. 3. 2010). Pridelovalci in odkupovalci le tega pa skrbno spremljajo potek pridelave grozdja. Le to mora biti primerne kvalitete za nadaljnjo uporabo. Takšna doslednost je potrebna za pridelavo najboljših vrst konjaka,ne tistih cenenih, ki jih je mogoče z malo znanja in idejami pridelati nekontrolirano in po veliko krajšem in verjetno tudi cenejšem postopku.
Destilacija osnove za pridobitev konjaka je kompleksen proces in zahteva upoštevanje tako tehničnih kot tudi tradicionalnih pravil. Kot že rečeno se konjak pridobiva iz vina belega grozdja zgoraj opisanih vrst.
Destilacija poteka v več fazah. Vino najprej ogrejejo na približno 60 stopinj C, nato dvakrat destilirajo po metodi pot - still. Ob prvi destilaciji ima srednja frakcija vinskega destilata, ki je brez neprijetnega vonja, od 25 do 30 vol. odstotkov alkohola, začetne in zadnje faze destilacije pa zaradi neprijetnega vonja ne uporabijo. Za drugo destilacijo pride v poštev le srednji del, pri katerem znova dobijo prvenec, ki mu pravijo tete (glava), srednji del, ki mu pravijo coeur (srce), in zadnji del, ki mu pravijo queue (rep). Srce vsebuje med 60 in 70 vol. odstot¬kov alkohola, je prozoren in po kakovosti najboljši (http://www.afi3.com/portal/index.php?cid=60&id=33&cmd=readarticle 12. 3. 2010).


Na frakcije razdeljene produkte destilacije, tako pridelovalci konjaka uporabijo za različne vrste kakovostno in cenovno vrednotenih konjakov. Primerjava s pridobivanjem pijač, destilatov vina na našem področju in pridelavo konjaka ni primerna.



Obstajajo le najboljši. Pomemben je okus in druga občutenje posameznika. Zato tudi v tem primeru dovolimo posamezniku ocenjevati zaužito.

Natančen pogled postopkov destilacije si lahko ogledate na http://www.cognac.fr/cognac/_en/modules/cognac_distillation/loader.html

torek, 9. marec 2010

Konjak (cognac) za petične?!

Večer po vajah....


Po pregledu navodil imam občutek, da bo nadaljnjeo delo še bolj zahtevno in zato tudi naporno.

Študij na temo "konjak" mi je sicer malce tuj, pa vseeno ni nemogoč in je povsem izvedljiv.
Koliko je to pijača za posebne kroge, je krog mene skupina, ki je tudi nekaj posebnega.

Moram prespat in zadevo naštudirat. Kolegi bodo tudi kakšno rekli.

"Projekt" bomo pripeljali do konca!

Toliko za danes!